United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Παρουσιάστηκε Εκστρατεία Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών

No. 09/29

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

ΑΘΗΝΑ – Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου η παρουσίαση της νέας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο «42 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο ζητούν την προσοχή μας… Δεν είναι θέαμα. Είναι θέμα… θέμα ανθρωπιάς!» που υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η  Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης της Υ.Α. η οποία ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για την ευαισθησία που έχει επιδείξει στα θέματα των προσφύγων και για τη μακροχρόνια στήριξή της στο έργο της Υ.Α.  Στη σύντομη εισήγησή της αναφέρθηκε στην ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των εκατομμυρίων ξεριζωμένων του κόσμου, το 80 τοις εκατό των οποίων βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, και για την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης των ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις δωρήτριες χώρες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μίλησε για τη χρονική περίοδο στην οποία παρουσιάζεται η εκστρατεία υποστηρίζοντας ότι πάντα υπάρχει ανάγκη για ευαισθητοποίηση και χώρος για ψύχραιμη ματιά και ενημέρωση. Μεταξύ άλλων τόνισε «η μετανάστευση σήμερα, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σύνθετη και δεν αναμένεται να αλλάξει αυτό. Οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν λόγους για να φύγουν από τα σπίτια  τους ή από τον τόπο τους. Στην περίπτωση των προσφύγων οι λόγοι φυγής έχουν βαρύνουσα σημασία. Δεν αντιμετωπίζουν απλώς πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Δεν αναζητούν απλώς μια καλύτερη τύχη. Αναζητούν ασφάλεια, διότι διώκονται. Διότι απειλείται η ζωή τους. Αυτή η όχι πάντα εύκολα διακριτή διαφορά, πρέπει να γίνει απ’ όλους μας αντιληπτή. Και όταν λέω όλους, εννοώ πολίτες και πολιτεία. Οποιοδήποτε εθνικό και περιφερειακό σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης και ειδικότερα της παράνομης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του αυτή τη διαφορά. Το ζητούμενο επομένως  είναι ένα σύστημα αποτελεσματικό, αλλά βεβαίως και δίκαιο. Χωρίς να αποστερεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας από το δικαίωμα να τη ζητήσουν και να την αποκτήσουν».

Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος από τη μεριά του δήλωσε, «Πιστεύω πως η εκστρατεία αυτή θα αποτελέσει ένα λιθαράκι για να φέρει πιο κοντά τον Έλληνα πολίτη με το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες. Αυτή και μόνο η γνώση και συνειδητοποίηση είναι πάντα μια αρχή για μια κοινωνία πιο ανεκτική και αλληλέγγυα, τουλάχιστον απέναντι σε αυτούς για τους οποίους ο ξεριζωμός δεν ήταν μια επιλογή αλλά ένας μονόδρομος επιβίωσης».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων και ευρωβουλευτές, βουλευτές, πολλοί πρέσβεις, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Δήμο Αθηναίων, τον Συνήγορο του Πολίτη, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η εκστρατεία είναι αποτέλεσμα της κοινής συνεργασίας Υ.Α. και Υπουργείου Εξωτερικών που ξεκίνησε το 2007. Αφορμή για την σημερινή παρουσίασή της υπήρξε η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που ήταν στις 20 Ιουνίου. Περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, φυλλάδιο, αφίσα και καταχώρηση.

Δείτε επίσης:

-Περισσότερα για την εκστρατεία

-Ομιλία κ. Ντόρας Μπακογιάννη
-Ομιλία κ. Γιώργου Τσαρμπόπουλου
-Ομιλία κ. Καίτης Κεχαγιόγλου

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.