United Nations High Commissioner for Refugees

Η Ύπατη Αρμοστεία αποδοκιμάζει την απέλαση αιτούντων άσυλο πριν ακουστούν τα αιτήματά τους

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε τη βαθιά τηςανησυχία για την αναγκαστική επιστροφή αιτούντων άσυλο πριν ακουστούν τα αιτήματάτους. Τέτοιες ανησυχητικές πρακτικές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ε.Ε να ενισχύσει τα δικαιώματα των Προσφύγων

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει την υιοθέτηση του προγράμματος της Στοκχόλμης, το οποίο προσδιορίζει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για το άσυλο και άλλα ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, από το 2010 μέχρι το 2014. Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ε.Ε. να εγγυηθεί ότι οι στόχοι σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης δεν θα επισκιάσουν τις αρχές για την προστασία των προσφύγων.

» Περισσότερα...

Ενθαρρυντική η ανταπόκριση των δωρητών με 477.5 εκατ. δολάρια στην έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για το 2010

9 Δεκεμβρίου 2009

Γενεύη – Το ποσό των 477.5 εκατ. δολαρίων δεσμεύτηκαν να προσφέρουν κατ’αρχήν οι δωρητές στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της έκκλησης του Οργανισμού για χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. δολαρίων για το 2010. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ποσό που έχει ζητήσει η Ύπατη Αρμοστεία, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού ατόμων που τελούν υπό την προστασία της.

» Περισσότερα...

Οι μισοί από τους πρόσφυγες παγκοσμίως ζουν σε αστικά κέντρα

8 Δεκεμβρίου 2009


Γενεύη – Περίπου το 50% από τους 10.5 εκατομμύρια πρόσφυγες που τελούν υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, διαμένουν σήμερα σε μεγάλες και μικρές πόλεις σε όλον τον κόσμο. Τουλάχιστον διπλάσιος είναι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των επαναπατριζόμενων που εκτιμάται ότι ζουν σε αστικά κέντρα.

» Περισσότερα...

Ο Γιώργος Νταλάρας, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, στηρίζει γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες (Αρχείο pdf)

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

ΑΘΗΝΑ – Στον απόηχο της επιτυχημένης συναυλίας στις 16 Σεπτεμβρίου στο θέατροΠέτρας, η Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), κ. ΛίλιανΑργυροπούλου, παρέλαβε σήμερα από τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της ΎπατηςΑρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Γιώργο Νταλάρα, το ποσό των 40.000 ευρώπου συγκεντρώθηκε για τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων που φθάνουνστην Ελλάδα, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συέντευξη Τύπου.

 

» Περισσότερα...

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί στη Λέσβο.Η Υ.Α. εκφράζει βαθιά θλίψη για αυτή τη νέα τραγωδία

27 Οκτωβρίου 2009

Αθήνα – Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, μηχανοκίνητο σκάφος με περισσότερους από 18 Αφγανούς προσέκρουσε νωρίς σήμερα το πρωί σε βράχια, βορειανατολικά της Λέσβου, στην περιοχή Κόρακας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Το Λιμενικό Σώμα έσωσε δέκα ανθρώπους – οκτώ άντρες, μία γυναίκα και ένα παιδί.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία επισκέπτεται το κέντρο κράτησης στη Λέσβο,ζητά το κλείσιμό του

Η Ύπατη Αρμοστεία επισκέπτεται το κέντρο κράτησης στη Λέσβο,ζητά το κλείσιμό του

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΓΑΝΗ, Ελλάδα, 23 Οκτωβρίου (Υ.Α.) - Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λέσβο, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι, ζήτησε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.),  έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο κτίριο μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια.

» Περισσότερα...

Καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Παγανής, Λέσβου-Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά σε βάθος έρευνα

25 Οκτωβρίου 2009


Αθήνα - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για όσα φέρονται ότι διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 22 Οκτωβρίου στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών Παγανής, στη Λέσβο. Σύμφωνα με καταγγελίες, των οποίων έγινε αποδέκτης η Υ.Α., αστυνομικά όργανα υπεύθυνα για τη φύλαξη του κέντρου προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ενός 17χρονου ανηλίκου, ο οποίος διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, όπου και του διαγνώσθηκαν κακώσεις στην κεφαλή, πλάτη, μέση και χέρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα γεγονότα προκλήθηκαν στη συνέχεια έντασης που δημιουργήθηκε σε ορισμένους θαλάμους, όπου ομάδες κρατουμένων διαμαρτύρονταν για την παρατεταμένη τους κράτηση.

» Περισσότερα...

Ιρακινοί, Αφγανοί και Σομαλοί, πρώτοι στη λίστα των αιτούντων άσυλο στον βιομηχανοποιημένο κόσμο

22 Οκτωβρίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ - Οι αιτήσεις ασύλου στα βιομηχανοποιημένα κράτη αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη (21/10). Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2009, υποβλήθηκαν 185.000 αιτήματα ασύλου σε 38 Ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κορέας.

» Περισσότερα...

H Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, καλεί τον κόσμο να μην ξεχάσει τους Ιρακινούς πρόσφυγες

5/10/2009

Δαμασκός, Συρία, 2 Οκτωβρίου (UNHCR) – Η Πρέσβειρα  Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν εξόριστοι, παρά τη σχετική βελτίωση της κατάστασης στην πατρίδα τους.

» Περισσότερα...

Οι ολοένα πιο σύνθετες συγκρούσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανθρωπιστική δράση, είπε ο Ύπατος Αρμοστής στην Εκτελεστική Επιτροπή

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009
 

ΓENEYH, 28 Σεπτεμβρίου (UNHCR) – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε σήμερα ότι καθώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις γίνονται περισσότερο σύνθετες - με τη συμμετοχή κρατικών στρατών, παραστρατιωτικών οργανώσεων και ανταρτών - οι ανθρωπιστικές προσπάθειες τίθενται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο.

» Περισσότερα...

Tο βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α. για το 2009 απονέμεται στο Γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009


ΓΕΝΕΥΗ – Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2009 θα απονεμηθεί στον εκλιπόντα Γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι για το έργο που προσέφερε ως απαράμιλλος υπερασπιστής της προστασίας και αρωγής των προσφύγων για περισσότερα από 45 χρόνια, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

» Περισσότερα...

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται καταυλισμό προσφύγων στο Νταντάαμπ της Κένυας

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009


ΝΤΑΝΤΑΑΜΠ, ΚΕΝΥΑ – Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Αντζελίνα Τζολί, επισκέφτηκε το προηγούμενο Σάββατο (12/9) το Νταντάαμπ, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Σομαλίας. Περιγράφοντας τον καταυλισμό ως «έναν από τους πιο άθλιους» που έχει δει, η Αντζελίνα Τζολί ολοκλήρωσε την επίσκεψή της διερωτώμενη: «Αν αυτή είναι η καλύτερη λύση, τότε πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στη Σομαλία;»

» Περισσότερα...

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται για τρίτη φορά το Ιράκ και κάνει έκκληση για βοήθεια προς τους εκτοπισμένους

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

ΒΑΓΔΑΤΗ – Η Αντζελίνα Τζολί, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισκέφτηκε μία ακόμη φορά το Ιράκ στις 23 Ιουλίου για να προσφέρει την υποστήριξή της στις εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινών που παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι.

» Περισσότερα...

Έντονη ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο

28 Αυγούστου 2009

Στης 24 και 25 Αυγούστου 2009 κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Παγανή της Λέσβου. Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν, καθώς περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν, ήταν στοιβαγμένοι σε ένα χώρο που δεν μπορεί να δεχτεί παραπάνω από 250 – 300 άτομα.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες για το θάνατο του Αμερικανού Γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντυ

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

ΓΕΝΕΥΗ – Σε όλη του τη ζωή, ο Γερουσιαστής Κένεντυ υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των προσφύγων που είναι από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο.

» Περισσότερα...

Ένα Τρομερό Δίλημμα

19/08/2009

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) είναι ακόμα συγκλονισμένη εξαιτίας της πρόσφατης άγριας δολοφονίας του υπαλλήλου της Ζιλ-ε-Ουσμάν, ο οποίος πυροβολήθηκε από αγνώστους στον καταυλισμό Κατσά Γκαρί, στη μεθόριο των Ομοσπονδιακά Διοικούμενων Φυλετικών Περιοχών, στη Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία του Πακιστάν. Ακόμα ένα μέλος του προσωπικού της, ο Ισφάκ Αχμάντ, τραυματίστηκε στην επίθεση της 16ης Ιουλίου. Νεκρός έπεσε επίσης ένας φρουρός που εργαζόταν για την Αρμοστεία για τους Αφγανούς Πρόσφυγες, μία υπηρεσία κυβερνητικά χρηματοδοτούμενη. Τέσσερις ή πέντε ένοπλοι φέρεται να άνοιξαν πυρ εναντίον του Ουσμάν καθώς επέστρεφε πεζή από το διοικητικό γραφείο του καταυλισμού στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας στην περιοχή.

» Περισσότερα...

Αποστολή:να αλλάξει ριζικά το ελληνικό σύστημα ασύλου

THENSPLUS ∙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καθώς η Ελλάδα παλεύει να τα βγάλει πέρα με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο, ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε συνέντευξή του στην Athens Plus στις 24 Ιουλίου 2009 ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την προστασία των ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή λόγω δίωξης.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία δεν θα συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα εκτός εάν επέλθουν δομικές αλλαγές

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

» Περισσότερα...

Οργή στην Ύπατη Αρμοστεία για τη δολοφονία υπαλλήλου της στο Πακιστάν

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Αντόνιο Γκουτέρρες εξέφρασε την οργή του για τη δολοφονία υπαλλήλου της Υ.Α. σε καταυλισμό λίγο έξω από την πόλη Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ο Zill-e Usman πυροβολήθηκε από άγνωστους ενόπλους στον καταυλισμό Κούτσα Γκάρι στα όρια της ομοσπονδιακά διοικούμενης περιοχής των φυλών (F.A.T.A.) της Βορειοδυτικής Συνοριακής Επαρχίας, το πρωί της 16ης Ιουλίου. Άλλος ένας υπάλληλος της Υ.Α. τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο αλλά βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονία μέλους ΜΚΟ στη Ρωσία

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009


ΓΕΝΕΥΗ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι συγκλονισμένη και εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τη δολοφονία, στις 15 Ιουλίου, της Ναταλία Εστεμίροβα, μέλους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Μεμόριαλ, επιχειρησιακού εταίρου της Υ.Α. στη Ρωσία. Η Εστεμίροβα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή της Ινγκουσετίας στο Βόρειο Καύκασο, έπειτα από την απαγωγή της από το σπίτι της στο Γκρόζνι.

» Περισσότερα...

Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για τις εξελίξεις στη Πάτρα

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2009

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού που είχε στηθεί στην Πάτρα. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου, οι Ελληνικές αρχές εισήλθαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό και ξεκίνησαν επιχείρηση εκκαθάρισης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 44 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο υποδοχής στην Κόνιτσα. Επιπλέον, οι αρχές εντόπισαν και μετέφεραν σε ξενοδοχείο στην Πάτρα, για προσωρινή στέγαση, 20-25 καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο. Ένας άγνωστος αριθμός που διέμενε στον καταυλισμό χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Πάτρας.

» Περισσότερα...

Παρουσιάστηκε Εκστρατεία Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

ΑΘΗΝΑ – Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου η παρουσίαση της νέας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο «42 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο ζητούν την προσοχή μας… Δεν είναι θέαμα. Είναι θέμα… θέμα ανθρωπιάς!» που υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η  Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλο

» Περισσότερα...

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

25 Ιουνίου 2009

Σε μια κατάμεστη αίθουσα - από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών- πραγματοποιήθηκε χθες η Tελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων και με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς  στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

» Περισσότερα...

Βράβευση Μαθητών που διακρίθικαν σε διαγωνισμό του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009
                              

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων σας προσκαλούν στην Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας του 2008. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται χάρη στην πολύτιμη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. 

» Περισσότερα...

Διεθνής Εκστρατεία «Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» Κατάσταση στην Ελλάδα – 20 χρόνια Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΩΝ

Διεθνής Εκστρατεία  «Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» Κατάσταση στην Ελλάδα – 20 χρόνια Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες


ΑΘΗΝΑ – Σε όλο τον κόσμο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αφιερώνει φέτος την Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται στις 20 Ιουνίου, στις πραγματικές ανάγκες των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας. Σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος έκανε έκκληση να συμπεριληφθεί το θέμα του ασύλου στο δημόσιο διάλογο για την άτυπη μετανάστευση.  Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ.  Λίλιαν Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, και ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α., κ. Γιώργος Νταλάρας. Παρουσιάστηκαν, προτάσεις για τα κύρια ζητήματα προστασίας των προσφύγων, όπως την ασφαλή πρόσβαση στην ελληνική Επικράτεια και την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος του ασύλου.

» Περισσότερα...

Η ετήσια έκθεση της Υ.Α. δείχνει πως οι ξεριζωμένοι φτάνουν παγκοσμίως τα 42 εκατομμύρια

17 Ιουνίου 2009


Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός του επαναπατρισμού παρουσίασε απότομη επιβράδυνση και περισσότερες μακροχρόνιες συρράξεις κατέληξαν σε καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) «Παγκόσμιες Τάσεις» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στον συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.

» Περισσότερα...

Νέο βίντεο με την Αντζελίνα Τζολί αναδεικνύει το δράμα των προσφύγων του κόσμου

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Γενεύη – Νέο βίντεο με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. Το κοινωνικό αυτό μήνυμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων, διαθέσιμο στη διεύθυνση www.unhcr.org/pages/49c3646c46d.html, αποτελεί συμπαραγωγή της Αντζελίνα Τζολί και της Ύπατης Αρμοστείας και περιλαμβάνει εικόνες και βίντεο από πρόσφυγες και άλλα θύματα συγκρούσεων ανά τον κόσμο. Εκατομμύρια τηλεθεατές αναμένεται να το παρακολουθήσουν. Εκτός από τα τηλεοπτικά δίκτυα, το βίντεο προβάλλεται και σε αεροδρόμια. Στο Schiphol του Άμστερνταμ, για παράδειγμα, από το οποίο περνούν καθημερινά περίπου 130.000 ταξιδιώτες, το βίντεο θα προβάλλεται κάθε τρία λεπτά, ενώ στα αεροδρόμια Dulles και Reagan της Ουάσινγκτον θα εμφανίζεται σε 172 οθόνες. Από το πρώτο κιόλας βράδυ που το κοινωνικό μήνυμα ανέβηκε στο Youtube, δέχτηκε πάνω από 25.000 επισκέψεις.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου-Παγκόσμια Ημέρα Προσαφύγων 2009

12 Ιουνίου 2009

 
Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες

 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου που φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο,το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα  σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 17 Ιουνίου και ώρα 13.00, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας, Ακαδημίας 23.Στη συνέντευξη θα παρουσιαστεί η διεθνής εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας «Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» με επίκεντρο την ελληνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων. Θα  παρουσιαστούν οι θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τα βασικά ζητήματα προστασίας των προσφύγων, όπως την υποδοχή,τη διαδικασία και την ποιότητα ασύλου και τα κοινωνικά δικαιώματα.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία θρηνεί την απώλεια υπάλληλου που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο Πακιστάν

11 Ιουνίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες, ηγείται από χθες του πένθους του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας σε όλο τον κόσμο για τον συνάδελφο, Αλεξάνταρ Βόρκαπιτς, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη το βράδυ στο βομβαρδισμό ενός ξενοδοχείου στην Πεσαβάρ, στο Πακιστάν.

» Περισσότερα...

Επίσκεψη της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέρο

8 Ιουνίου 2009


Αθήνα – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), κλιμάκιο του Τομέα Ενημέρωσης του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) θα πραγματοποιήσει συμβολική επίσκεψη στη Λέρο, στις 10 και 11 Ιουνίου.

» Περισσότερα...

Αποστολή της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα Δωδεκάνησα

1 Ιουνίου 2009

Αθήνα - Κλιμάκιο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) επισκέπτεται τα Δωδεκάνησα από σήμερα μέχρι και τις 5 Ιουνίου. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις τοπικές αρχές καθώς και με οργανώσεις-κινήσεις πολιτών. Σκοπός της αποστολής είναι η αλληλο-ενημέρωση και εξέταση θεμάτων που έχουν σχέση με την υποδοχή των προσφύγων στα νησιά και την πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Σταματήστε τις Επιστροφές στη Λιβύη

18 Μαΐου 2009

Ρώμη, 15 Μαΐου 2009 – Ο Λώρενς Γιόλλες,  Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιταλία, συναντήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα (15/5) με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ρομπέρτο Μαρόνι, για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιστροφής μεταναστών και  αιτούντων άσυλο στη Λιβύη, που εφάρμοσε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει ανησυχία για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Άσυλο

14 Μαΐου 2009

Αθήνα - Ανησυχία εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το υπό εξέταση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προωθεί σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να υπονομεύσουν τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

» Περισσότερα...

Διεθνή στήριξη για τους εκτοπισμένους Πακιστανούς ζητά ο Γκουτέρρες – Αποστολή αεροπορικής βοήθειας

12 Μαΐου 2009
              

ΓΕΝΕΥΗ – Την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Πακιστανών ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρρες. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα μεταφέρει αεροπορικώς περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στα βορειοδυτικά της χώρας.

» Περισσότερα...

H Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει έντονη ανησυχία για την επιστροφή 230 ατόμων από την Ιταλία στη Λιβύη

7 Μαΐου 2009


ΓΕΝΕΥΗ - Έντονη ανησυχία εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Πέμπτη για την τύχη των περίπου 230 ατόμων που διασώθηκαν την Τετάρτη από ιταλικά περιπολικά σκάφη στην περιοχή ευθύνης για την έρευνα και διάσωση (SAR) της Μάλτας, και οι οποίοι στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία αξιολόγησης των πιθανών αναγκών προστασίας τους. Η διάσωση έλαβε χώρα περίπου 35 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Λαμπεντούσα της Ιταλίας, αλλά εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Μάλτας.

» Περισσότερα...

Ανησυχία από τον Γκουτέρρες για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες στο Πακιστάν

7 Μαΐου 2009

ΓΕΝΕΥΗ- Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες, για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων και προσφύγων στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ η Υ.Α. ετοιμάζεται να ενισχύσει την ήδη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει στην περιοχή.

» Περισσότερα...

Η πρώτη επείγουσα αερομεταφορά της Υ.Α. για τη Σρι Λάνκα καταφτάνει στο Κολόμπο

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 
                  
ΚΟΛΟΜΠΟ, Σρι Λάνκα – Τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε επείγουσα αερομεταφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με ανθρωπιστική βοήθεια για τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Σρι Λάνκα. 2.850 μεγάλες σκηνές από τις κεντρικές αποθήκες της Υ.Α. στο Ντουμπάι έφτασαν με αεροπλάνο στο Κολόμπο.

» Περισσότερα...

Εκπαιδευτικό υλικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ε.Ε.

Αθήνα, 29 Απριλίου 2009 – Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρουσίασαν σήμερα την ελληνική έκδοση ενός νέου εκπαιδευτικού εργαλείου για τη μετανάστευση και το άσυλο που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και εκπαιδευτικών φορέων, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπαιδευτικών. Το εκπαιδευτικό υλικό με τον τίτλο «Δεν είναι μόνο αριθμοί» έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει τους νέους γύρω από βασικά ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή Αντόνιο Γκουτέρρες για την απελευθέρωση του Τζον Σολέκι, μέλους του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο Πακιστάν

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009 
                  
«Τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοί μου στην Ύπατη Αρμοστεία ανά τον κόσμο μάθαμε με μεγάλη ανακούφιση για την απελευθέρωση του Τζον Σολέκι έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες σε αιχμαλωσία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την οικογένεια και τους φίλους του Τζον που υπήρξαν τόσο υποστηρικτικοί αυτή τη δύσκολη περίοδο.

» Περισσότερα...

Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής υπεύθυνη για θέματα Προστασίας Επισκέπτεται την Ελλάδα

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής υπεύθυνη για θέματα Προστασίας Επισκέπτεται την Ελλάδα για να συζητήσει θέματα σχετικά με αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες

Κοινή συνάντηση με δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 3 Απριλίου, 13.00 μ.μ.

ΑΘΗΝΑ – Η Έρικα Φέλλερ, Βοηθός Ύπατη Αρμοστής, υπεύθυνη για ζητήματα προστασίας προσφύγων, θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, για μια σειρά συναντήσεων με τις ελληνικές αρχές και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στη χώρα.

» Περισσότερα...

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα τους Πρόσφυγες, συμμετοχές μέχρι 31 Μαϊου

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

ΑΘΗΝΑ – Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας με θέμα τους Πρόσφυγες διοργανώνει  για 15η συνεχή χρονιά το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων[1], με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου, πρόκειται να  κοινοποιηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

» Περισσότερα...

Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία πυροδοτούν αύξηση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο

24 Μαρτίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ – Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε πέρσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η αύξηση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο που προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αναταραχές ή συγκρούσεις. Παρ’ όλο που ο αριθμός των Ιρακινών που αιτούνται άσυλο μειώθηκε κατά δέκα τοις εκατό το 2008, οι Ιρακινοί συνέχισαν να αποτελούν τη σημαντικότερη εθνικότητα αιτούντων άσυλο στον αναπτυγμένο κόσμο.

» Περισσότερα...

Σκέψεις και προτάσεις για το αδιέξοδο της Πάτρας

05/03/2009

Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Μαρτίου 2009 στην Πάτρα με το σοβαρό τραυματισμό ενός Αφγανού, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" τα εξής:

» Περισσότερα...

Αλληλεγγύη στην Πράξη: Μήνυμα της Ύπατης Αρμοστείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

18 Φεβρουαρίου 2009

Ένα διαφορετικό κινηματογραφικό μήνυμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Πράξη», προβάλλεται αυτή την περίοδο σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος του μηνύματος είναι να  ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για τη συνεργασία των δύο φορέων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ξεριζωμένους ανθρώπους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως το Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Κολομβία, o Λίβανος και η Συρία.

» Περισσότερα...

Γκουτέρρες: Σοκ και θλίψη για την επίθεση εναντίον μελών προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο Πακιστάν

3 Φεβρουαρίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως είναι βαθιά συγκλονισμένος και θλιμμένος για την επίθεση που δέχτηκαν το πρωί της Δευτέρας μέλη προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στην Κουέτα του Πακιστάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός υπαλλήλου και την εξαφάνιση ενός άλλου.

» Περισσότερα...

Η Ελλάδα πασχίζει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων

20/01/2009

ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Ελλάδα, 19 Ιανουαρίου (Υ.Α.) –Ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που έφτασαν παράνομα πέρυσι στη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, και συνελήφθησαν, άγγιξε τους 13.252, παραπάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με τους 6.147 το 2007. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες παιδιά.

» Περισσότερα...

Έκκληση για τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών στη σύγκρουση στη Γάζα απευθύνει ο Γκουτέρρες

Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2009

ΓΕΝΕΥΗ - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρρες απηύθυνε έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του οικουμενικού δικαιώματος όσων διαφεύγουν από πόλεμο να αναζητούν ασφάλεια σε άλλα κράτη.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.