United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Μαζική διανομή τροφίμων σε έξι καταυλισμούς της Υ.Α. στο Βόρειο Κίβου

06/11/2008

ΓΚΟΜΑ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 5 Νοεμβρίου (Υ.Α.) – Μαζική διανομή τροφίμων σε έξι καταυλισμούς της Υ.Α. στο Βόρειο Κίβου όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Κονγκολέζοι βρισκόταν σε εξέλιξη την Τετάρτη ενώ η Υ.Α. ετοιμαζόταν παράλληλα να μοιράσει τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με σκηνές και είδη οικιακής χρήσης. 

Τέσσερα φορτηγά της Υ.Α. με 33 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με πλαστικά καλύμματα, κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και δοχεία πέρασαν την Τετάρτη από τη Ρουάντα στη Γκόμα, την πολυτάραχη πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Η βοήθεια προέρχεται από τα περιφερειακά αποθέματα έκτακτης ανάγκης στην Τανζανία. 

Η βοήθεια έφτασε στη Γκόμα καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, με τη συνδρομή της Υ.Α., ξεκίνησε να διανέμει τρόφιμα σε περίπου 135.000 εκτοπισμένους στους έξι καταυλισμούς της Υ.Α. κοντά στη Γκόμα.

Πρόκειται για την πρώτη διανομή τροφίμων στο Βόρειο Κίβου από τότε που ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων  της ΛΔΚ και ανταρτών του στρατηγού Λοράν Νκούντα, οι οποίες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Πολλοί κατέληξαν στους έξι καταυλισμούς. 

Οι επιχειρήσεις βοήθειας μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν έπειτα από την κατάπαυση του πυρός και μια σχετική ηρεμία που επικράτησε της τελευταίες μέρες. Αλλά πληροφορίες για νέες συγκρούσεις την Τρίτη μεταξύ της κυβερνητικής πολιτοφυλακής Μάι Μάι και των δυνάμεων του Νκούντα στην περιοχή Ρουτσούρου, σχεδόν 70 χιλιόμετρα βόρεια της Γκόμα, απειλούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων για μία ακόμη φορά.

Η Υ.Α. κατάφερε στις αρχές αυτής της εβδομάδας να ξεκινήσει τις βελτιώσεις στα καταλύματα και στις εγκαταστάσεις υγιεινής στο γεμάτο καταυλισμό Κιμπάτι για εσωτερικά εκτοπισμένους, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη Γκόμα. Ο πληθυσμός του καταυλισμού αυξήθηκε από 15.000 σε περίπου 65.000 ανθρώπους σε διάστημα λίγων ημερών. 

Η Υ.Α., μέσω των φορέων υλοποίησής της, έχει κατασκευάσει τρεις ειδικούς χώρους στο Κιμπάτι, που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή καταλύματος στους εκτοπισμένους. Καθεμιά από αυτές τις τεράστιες φορητές αποθήκες μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν 200 άτομα.

Αυτή τη στιγμή είναι η εποχή των βροχοπτώσεων και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να προστατευτούν από τα στοιχεία της φύσης.  Πολλοί ακόμη δεν έχουν κουβέρτες ή καλύμματα αλλά η ανθρωπιστική βοήθεια της Υ.Α. θα τους στηρίξει. 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Βόρειο Κίβου είναι η περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση στα πιο ευάλωτα άτομα και οικογένειες. 

Η Υ.Α. ανησυχεί επίσης  ότι ένοπλοι μπορεί να παρεισφρήσουν στους καταυλισμούς των εσωτερικά εκτοπισμένων. «Απευθύνουμε ξανά έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν τον άμαχο χαρακτήρα όλων των καταυλισμών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς προσπαθούμε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο Καρλ Σταϊνάκερ, συντονιστής επιχειρήσεων εκτάκτου ανάγκης της Υ.Α. στο ανατολικό τμήμα της ΛΔΚ. Η Υ.Α. ανησυχεί γιατί το Κιμπάτι βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Νκούντα.

Πάνω από 250.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες τον Αύγουστο στο Βόρειο Κίβου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν τώρα πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι μόνο σε αυτή την επαρχία.

 Του David Nthengwe

Γκόμα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό  

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.