United Nations High Commissioner for Refugees

Αποστολή στη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία

O Πρεσβευτής Καλής Θέλησης Γιώργος Νταλάρας, η σύζυγός του Αννα και προσωπικό της Υ.Α. κατά την άφιξή τους σε καταυλισμό προσφύγων στη Σιέρα Λεόνε. Η υποδοχή ήταν θερμή. © UNHCR/N.Jehu-Hoyah

Με την υπόσχεση να προβάλλει το προσφυγικό ζήτημα ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Δυτική Αφρική ο Γιώργος Νταλάρας 

ΜΟΝΡΟΒΙΑ, Λιβερία, 20 Φεβρουαρίου (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) - Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), ολοκλήρωσε το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Νταλάρας με την υπόσχεση να συμβάλλει στην  ευαισθητοποίηση του κόσμου για το έργο του οργανισμού και  τους ανθρώπους  που βοηθάει η Υ.Α. στη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία. 

"Δεν υπάρχουν λέξεις που να  μπορούν να εκφράσουν τον πόνο που αισθάνομαι όταν βλέπω ξεριζωμένους ανθρώπους"  δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο προσωπικό της Υ.Α. και σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στην επαρχεία Λόφα της Λιβερίας. Ο ίδιος είπε ότι θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους να βοηθάει τους πρόσφυγες και τις άλλες  ομάδες ανθρώπων που αφορούν την Υ.Α., ζητώντας για παράδειγμα τη στήριξη των κυβερνήσεων και διοργανώνοντας φιλανθρωπικές συναυλίες. 

Ο Νταλάρας, ο οποίος ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης τον προηγούμενο Οκτώβριο, ξεκίνησε το ταξίδι του στις 12 Φεβρουαρίου από τη Σιέρρα Λεόνε, όπου συναντήθηκε με  τον Πρόεδρο Αχμάντ Τεχάν Καμπάχ και συνομίλησε με Λιβεριανούς πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε δύο καταυλισμούς. Υπολογίζεται ότι η Σιέρρα Λεόνε φιλοξενεί περίπου 27,365 πρόσφυγες, από τους οποίους 21,696 είναι Λιβεριανοί που ζουν σε οκτώ καταυλισμούς, κατά μήκος της χώρας. 

Στα μέσα της εβδομάδας, ο Γιώργος Νταλάρας συμμετείχε στο ταξίδι επαναπατρισμού 284 Λιβεριανών προσφύγων που επέστρεφαν από τη Μπλάμα, στη νοτιοανατολική Σιέρα Λεόνε, προς την περιοχή Φόγια στην επαρχία Λόφα, βόρεια της Λιβερίας. Ο Γιώργος  Νταλάρας συνόδευσε μια οικογένεια που επέστρεφε στο σπίτι της και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αποφασιστικότητα των προσφύγων να ξαναφτιάξουν την ζωή τους. Ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης μίλησε επίσης με θερμά λόγια για όσους εργάζονται για να βοηθήσουν τους ξεριζωμένους. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει διευκολύνει την επιστροφή σχεδόν 90.000 Λιβεριανών προσφύγων από γειτονικές χώρες στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2004 για την εθελοντική επιστροφή περίπου 329.000 εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 2003, έχουν καταγραφεί περίπου 200.000 επαναπατρισθέντες. Στα τέλη  Ιουνίου,  η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει να έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης επαναπατρισμού των Λιβεριανών προσφύγων. 

 Σε όλη τη χώρα, η Υ.Α. μαζί με τους συνεργάτες της έχουν βοηθήσει να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών, σχολείων, δρόμων, γεφυρών και εγκαταστάσεων ύδρευσης και υγιεινής. Ο Γιώργος Νταλάρας επισκέφτηκε κλινικές και σχολεία που λειτουργούν υπό τη διεύθυνση εθελοντών  Λιβεριανών στην επαρχία Λόφα και υποσχέθηκε να μιλήσει στον κόσμο για την αφοσίωσή τους και να προσπαθήσει να τους εξασφαλίσει βοήθεια. 

Στη Μονρόβια, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης συζήτησε για το ταξίδι και τις εντυπώσεις του με την Υπουργό Δικαιοσύνης Φράνσις Τζόνσον Μόρρις. Όπως είπε στην Υπουργό, προτίθεται να ζητήσει πόρους για να βοηθήσει τα προγράμματα εκπαίδευσης και υγείας της Υ.Α. στη Λιβερία.

Ο Γιώργος Νταλάρας επισκέφτηκε επίσης ένα χρηματοδοτούμενο από την Υ.Α. σχολείο εκμάθησης  ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους επαναπατριζόμενους στη Λιβεριανή πρωτεύουσα, Μονρόβια. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Aννα Νταλάρα, εθελόντρια της Υ.Α, καθώς και από  υπαλλήλους της Υ.Α. στην Αθήνα. 

 Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η αποστολή ήταν πολύ επιτυχημένη όσον αφορά την εξοικείωση του Γιώργου Νταλάρα με το έργο της Υ.Α. στο πεδίο. "Ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της έχει τώρα μια λεπτομερή εικόνα των δραστηριοτήτων της Y.A., της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης των υπαλλήλων της", τόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, συμπληρώνοντας: "Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί και να μιλήσει  με πρόσφυγες. Αυτή η εμπειρία θα είναι πολύ χρήσιμη για την  περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συγκέντρωση πόρων για τους πρόσφυγες στην Αφρική.   

Sarah Fyneah Brownell

Μονρόβια, Λιβερία

URL: www.unhcr.gr/ekdiloseis/presbeytes-kalis-thelisis/giorgos-ntalaras/apostoles.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.